"एक शताब्दी पुरानो" केक अझै पनी खान सकिन्छ
केक कति लामो हुन्छ? "अर्थ रेफ्रिजरेटर" भनेर चिनिने अन्टार्कटिकाको केप एडेलमा अन्टार्कटिक हेरिटेज ट्रस्टका प्रबन्धकहरूले १०० भन्दा बढी वर्षदेखि भण्डार भएको केक भेट्टाए र टुटेन!
यो केक अन्टार्कटिकामा कसरी देखा पर्यो? यो सय वर्ष पहिले कठिन अन्टार्कटिक अन्वेषणबाट सुरू हुन्छ। १ 10 १० मा, बेलायती अन्वेषक रोबर्ट स्कट अन्टार्कटिकाको दोस्रो यात्राको लागि अघि बढे, तर केही असफलता र गल्तीहरूको कारण उनीहरूको टोली अन्ततः नोर्स रोल्ड यमनसनसँग पराजित भयो।
हामी सबैलाई थाहा छ, खाद्य बिग्रने या त माइक्रोबियल प्रजनन, वा अक्सिजन द्वारा उत्पन्न खानाको अक्सिडेशनको कारणले हुन्छ, वा खाना आफैंमा एन्जाइमहरूद्वारा सामग्रीहरूको विघटन द्वारा हुन्छ।
अन्टार्कटिकामा यो एकदम खराब मौसम हो। केप अडायर दक्षिणपूर्वी ध्रुवमा अवस्थित छ। यहाँ चिसो छ। वार्षिक औसत तापमान - 57 ℃ को रूपमा कम छ। यस्तो गम्भीर मौसममा, प्राय: ब्याक्टेरिया बाँच्न सक्दैन, एक्लै छोडिदिनुहोस् र पुन: उत्पादन गर्नुहोस्।

"यस केकको आविष्कार एकदम महत्वको छ किनकि यसले अन्टार्कटिकाको ठूलो संरक्षण क्षेत्र प्रतिनिधित्व गर्दछ।" क्लेमसन विश्वविद्यालयका इतिहासकार स्टेफनी बार्चेभस्कीले भने। अन्टार्कटिक वातावरण एकदम नाजुक छ, त्यसैले व्यक्तिहरूले यसलाई अधिक सुरक्षा गर्नु आवश्यक छ।
Brought you by... Satyarthi. V. K
No comments:
Post a Comment